Gyémánt szerszámok használta

Gyémánt szerszámok kőmegmunkáláshoz

Gyémánt szerszámok fajtái

A kőmegmunkálás az egyik legrégebbi emberi tevékenység, amely a kőből előállított tárgyak, épületek és szobrok elkészítését foglalja magában.  Az idők folyamán számos technika fejlődött ki a kőmegmunkálás során, hogy a kemény és ellenálló anyagot formálják és csiszolják. A gyémánt szerszámok különböző fajtái számos előnnyel szolgálnak a kőmegmunkálás területén.

Gyémánt szerszámok használta

Gyémánt szerszámok - vizes csiszolás

A gyémánt szerszámok alkalmasak vizes csiszolásra is. A kőlap alá helyezett vízzel ellátott csiszolólapra vagy csiszológépre helyezik a megmunkálásra szánt követ. A víz segít csökkenteni a súrlódást a csiszolás során, csökkentve ezzel a hőt, ami segít elkerülni a kő túlzott felmelegedését és annak repedezését vagy károsodását.

Gyémánt szerszámok - vizes csiszolás előnye

Gyémánt szerszámok vizes csiszolásra való használatával simább felületeket lehet létrehozni, a víz segítségével finomabb csiszolási mintázatot lehet elérni. A víz csiszolás közben "leöblíti" a kőport, ami tisztább munkakörnyezetet biztosít, és csökkenti a por belélegzéséből eredő egészségügyi kockázatokat.

Gyémánt szerszámok használta

Gyémánt szerszámok - száraz csiszolás

Száraz csiszolás esetén a kőfelületet csiszolópapírral vagy gyémánt szermákok közül a csiszológéppel kezelik anélkül, hogy víz vagy olaj segítene a folyamatban. Ez a technika különösen akkor alkalmazható, ha a kő nedvességre érzékeny, vagy amikor a vizes csiszolás nem megfelelő. A száraz csiszolás esetében nagyobb a por képződése, így a por belélegzése és az egészségügyi kockázatok fokozódnak. Emiatt a száraz csiszolást gyakran kültéri vagy jól szellőző területeken végzik.