Színmélyítő szerek a kőmegmunkálás során

Színmélyítő fajták és hatásai

Színmélyítő szerek alkalmazása

A kövekre használt színmélyítő fajták széles választékban elérhetők, és lehetővé teszik a különböző kőfelületek például a gránit szépségének és tartósságának fokozását. Fontos azonban megfelelő szaktudással rendelkező szakemberekkel konzultálni, hogy azt a  színmélyítőt válasszuk és alkalmazzuk a kőmegmunkálás során, ami a legoptimálisabb. Az alábbiakban bemutatunk néhány színmélyítő fajtát és azok működését.

Színmélyítő szerek a kőmegmunkálás során

A színmélyítő működési mechanizmusai

A színmélyítő szerek különböző mechanizmusokon keresztül javítják a kőfelületek színét és állapotát. Az impregnáló színmélyítők például a kő pórusaiba hatolnak be, ahol kitöltik azokat, és megakadályozzák a nedvesség és szennyeződések bejutását. Ezzel a folyamattal megnövelik a kő ellenálló képességét az időjárás hatásaival szemben és megőrzik a kő eredeti színét.

Felületi színmélyítő

A felületi színmélyítő szerek vékony, átlátszó réteget képeznek a kő felszínén, amely kiemeli a színeket és növeli a fényvisszaverő képességet. Ezáltal a kő ragyogóbb és élénkebb színű lesz. Általánosságban elmondható, hogy védenek a káros UV sugárzásokkal szemben is. Egy kőből készült ablakpárkány esetén ez fontos szempont lehet.

Színmélyítő szerek a kőmegmunkálás során

Savas színmélyítő működése

A savas színmélyítő szerek pedig kémiai reakciókat indítanak el a kőfelületen, amelyek megtisztítják a köveket a felszíni lerakódásoktól és kiemelik az eredeti színeket. Azonban ezeket az anyagokat óvatosan kell használni, mivel túlzottan erős savak károsíthatják a kőfelületet. Mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát, mielőtt saját magunk kezdenénk kísérletezni.