Színmélyítő szerek alkalmazása

Színmélyítő szerek fajtái

Színmélyítő szerek gránithoz

Az emberiség évszázadok óta értékelte a különböző szépséget kifejező eszközöket. A dekoráció és a küllem mindig is fontos szerepet játszott az emberek életében. Így fejlődtek ki a színmélyítő szerek is, amelyekkel a különböző kőzeteket, köveket – gránit - kezelnek, hogy kiemeljék természetes szépségüket és elmélyítsék a természetes színeket. A színmélyített kövek széles körben felhasználhatók, például az építészetben vagy síremlékek készítésénél is.

Színmélyítő szerek alkalmazása

Színmélyítő szerek használata - Színmélyítés alapelvei

A színmélyítés folyamata magában foglalja a kőzetek és kövek tisztítását, polírozását majd ezután következik a kövek színének vagy mintázatának hangsúlyozása. A színmélyítő szerek használatával a  kövek eredeti szépsége és egyedisége kerül előtérbe. A színmélyítés során használt anyagok segítik a kőzetek természetes színének és ragyogásának kiemelését.

Színmélyítő szerek fajtái - Lakkok és viaszok

A színmélyítés során használt egyik leggyakoribb színmélyítő anyag a lakk vagy viasz. Ezeket az anyagokat vékony rétegben alkalmazzák a kőzetek felületén, hogy kiemeljék a színeket és fényüket. A lakkok átlátszók, így nem fedik el a kőzet eredeti mintázatát vagy színét, hanem csak fokozzák azt. A lakkok használat plusz bevonatot képez a kő felületén, így ellenállóbbá válik az időjárási körülményekkel szemben is.

Színmélyítő szerek alkalmazása

Színmélyítő szerek fajtái - Olajok és polírozószerek

Az olajok és polírozószerek szintén fontosak a színmélyítés folyamatában. Ezeket a színmélyítő szereket is a kőzetek felületén alkalmazzák, hogy megnöveljék a kövek fényét és a színét. Az olajok beszivárognak a kőzet mikro-repedéseibe is, így fejve ki hatásukat. Néha a cél nem csak a kőzet eredeti színének kiemelése, hanem annak módosítása is lehet. Ilyen esetekben színezett viaszokat vagy festékeket használunk. Ezekkel az anyagokkal a kőzeteket új színekkel ruházhatjuk fel, ami különleges és egyedi hatást eredményez