Színmélyítő szerek szerepe a kőápolásban

Színmélyítő szerek

Színmélyítő szerek fajtái

A színmélyítő szerek olyan vegyi anyagok, amelyek segítségével a különböző kőzetek pl. gránit-  színét, textúráját, megjelenését finomíthatjuk.  Fontos megjegyezni, hogy mielőtt használunk valamilyen szert, járjunk utána, hogy az adott kőzetnek melyik szer való, hogyan kell használni, hogy a legjobb eredményeket érhessük el.

Színmélyítő szerek szerepe a kőápolásban

Színmélyítő szerek használata

A színmélyítő szerek használhatók a kőfelületek megjelenésének és állapotának javítására. Ezek a vegyszerek behatolnak a kő pórusaiba, kitöltik azokat, így az eredeti szín valóban egy mélyebb tónust kap, ezáltal élettel telibb lesz a hatás. A színmélyítő szerek lehetővé teszik a különböző kőzetek restaurálását, textúrák javítását, ezzel is megnövelve az élettartamot.

Színmélyítő szerek, kőpolírozók

A kőpolírozók olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a kőfelületek fényesítését és simább felület létrehozását.  Ezeket a szereket leggyakrabban műgyanta kövekre, vizes csiszolópapír segítségével alkalmazzák. A kőpolírozók és színmélyítő szerek segítenek előhozni a kő felületének természetes szépségét és fényét.

Színmélyítő szerek szerepe a kőápolásban

Kőimpregnálók, színmélyítő szerek

A kőimpregnáló szerek víz- és szennyeződés ellen védő anyagok, amelyeket a kő felületére visznek fel. Ezek a szerek általában alkohol vagy szilikon alapúak, elzárják a kő pórusait, így megakadályozzák a folyadékok és szennyeződések bejutását. A kőimpregnálók, akárcsak a színmélyítő szerek, segítik megőrizni a kő színét és tisztaságát.